français

La tarte flambée, ou flammekueche, est un mets originaire d’Alsace du Nord. Elle fut a l origine le moyen utile et agréable de tester la température du four à pain. Phénomène strictement rural, le flammekueche fut commercialisé dans certains troquets de campagne a partir des années 60, pour devenir aujourd’hui un produit emblématique de notre chère Alsace. Il s’agit d une base de pate à pain ultra fine garnie traditionellement de fromage blanc, d’oignon émincé et de lardons fumés. Mais il est possible de varier les ingrédients à loisir, jusqu’aux délicieuses tartes sucrées. Un plat à partager impérativement (car on ne la mange jamais perso), et à déguster avec les doigts, de l’entrée au dessert.

nederlands

Tarte flambée, of flammekueche, is een typisch gerecht uit het Noorden van de Elzas. Oorspronkelijk werd het gemaakt als een handig en lekker middel om de temperatuur in de houtoven te testen . Deze geflambeerde taart hoorde van vanouds bij het Elzasser plattelandsleven. In de jaren ‘60 kon men deze lekkernij proeven in plaatselijke eethuisjes, vandaag staat de Tarte Flambée symbool van de keuken uit de Elzas. Een ultrafijn smakelijk brooddeeg wordt traditioneel belegd met verse kaas, gesnipperde ui en spekreepjes. Vandaag bestaan er vele variaties op dit klassieke thema, zowel hartige als zoete. Een Tarte flambee eet men niet in zijn eentje, maar bij voorkeur in een fijn gezelschap. Men degusteert de lekkernij met de handen, van voorgerecht tot dessert.

english

Tarte flambee, or flammekueche, is a typical dish from the north of Alsace. Its original purpose was to test the temperature of wood-fired bread ovens. Firmly rooted in the countryside, it was first sold in a few rural inns in the 60s and gradually became one of the symbols of our beloved Alsace. It consists of a very thinly rolled layer of bread dough, with a traditional topping of fresh white cheese, sliced onions and smoked bacon. But variations have occurred and even delicious sweet versions now exist. Tarte flambée is never ordered as an individual dish, but is always eaten as finger food to be shared and enjoyed, (possibly) from starter to desert